Página de información del Colectivo LA ESPIRAL, Arte y Cultura Contemporánea.

miércoles, 13 de septiembre de 2023

Trobada d'artistes trasnfronterizos que se celebra al Marroc, conegut com a M’ZORA CARAVANE 2023. Nota de prensa.





La Trobada d'artistes trasnfronterizos que se celebra al Marroc, conegut com a M’ZORA CARAVANE i organitzat per l'associació espanyola, Col·lectiu L'ESPIRAL, ACC, celebra el seu 15 aniversari estenent els seus actes, a més del Cromlech de M’Zora i Larraix, a Tetuan, aquesta vegada co-organitzat amb l'Institut Nacional de Belles arts de Tetuan i el suport d'entitats i institucions de tots dos països i d'associacions internacionals i locals.


XV M’ZORA CARAVANE 

Del 18 al 23 de setembre de 2023. Cromlech de M’zora, Larraix, el Marroc.

Director i curador: Emilio Gallego

XV edició del M’ZORA CARAVANE


València. 12.09.23. Des de 2009, un grup d'artistes de diferents nacionalitats, disciplines i registres es donen cita al Marroc en un enclavament màgic carregat de simbolisme: el cromlec de M’zora (Comuna de Ayacha), a la província de Larraix.

En aquesta trobada anual, que aquest any 2023 celebra ja la seua XV edició, els artistes creen in situ o despleguen les seues obres mitjançant pràctiques col·laboratives inscrites en un projecte global d'art contemporani. El principal objectiu és el de potenciar l'enteniment, l'aprenentatge, el coneixement mutu i la cooperació entre diverses cultures a través de l'energia que genera les diferents manifestacions artístiques programades. 

La iniciativa part d'un grup d'artistes de diverses nacionalitats aglutinats en el Col·lectiu L'ESPIRAL, ACC que col·labora amb diverses associacions marroquines. Les trobades incideixen en la integració social, incorporant al seu torn debats i tallers amb centres docents per a facilitar l'accessibilitat i l'intercanvi a través de l'art.

Al llarg dels 15 anys d'existència d'aquesta convocatòria, la qualitat de les propostes portades avant pel Col·lectiu L'Espiral i el prestigi aconseguit ha aconseguit integrar en el seu projecte a nombrosos centres i institucions marroquines i espanyoles, així com a més d'un centenar d'artistes de diferents nacionalitats i cultures, tant consagrats com joves i de mitja carrera, que han contribuït a consolidar els objectius del projecte. 

En aquesta edició participaran 30 artistes i especialistes (19 homes i 12 dones) pertanyents a 7 països: el Marroc, Espanya, el Senegal, França, Països Baixos, el Regne Unit i Mèxic.

Organització:

La trobada està organitzada pel Col·lectiu L'Espiral ACC d'Espanya i l'Institut Nacional de Belles arts de Tetuan, amb la col·laboració especial de Association Charif Idrissi per al Desenvolupament i la Ciutadania.


Associacions convidades:


Platform Harakat (Espanya), JIWAR (Espanya) ZANKA 90 (el Marroc) Associació LOUKKUS de Tourisme Dourable (el Marroc), Larraix en el Món (el Marroc), Atelier de Fotografia (el Marroc), Tren del Futur (el Marroc/Suècia), Foundouk Zeljou (el Marroc), Fundació LA NACELLE (Bèlgica). Associació Espais Culturals (el Marroc)


Secunden:


Ministeri de Cultura, Joventut del Regne del Marroc; Centre d'Art Modern de Tetuan; Ambaixada d'Espanya al Marroc - AECID; Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana; CCCC, Centre del Carme Cultura Contemporània; Institut Cervantes de Tetuan; Institut Cervantes de Tànger; Casa Mediterrani i Fundació BALEARIA i la Comuna de Ayacha.


Participants:

Abdelaziz Taleb (Ma) - Aziz El Amrani (Ma) - Bibiana Martínez (Esp) - Birane Wane (Sen) - Diego Arribas (Esp) - Emilio Gallego (Esp) - Faissal Cherradi (Ma) - Fanny Galera (Esp) - Fred Chemama (Fr) - Hassan Echair (Ma) - Hakim Hallal Mayusi (Mex) - Insaf Benali étudiant de lINBA - Karmit Evenzur (UK) - Khalil Belaziz (Ma) - Mamen Agüera (Esp) - Maribel Méndez (Esp) - Miguel Angel Nieto (Esp) - Mireia Estrada (Esp) - Mohamed Khamaily étudiant de lINBA - Najib Cherradi (NL/ Ma) - Natalia Molinos (Esp) - Outman Akjeje (Ma) - Rafael Tormo (Esp) - Ro Caminal (Esp) - Safaa Erruas (Ma) - Sandra Lopez Rodríguez (Esp) - Scipión Michaut (Fr) - Sergio Barce (Esp) - Trijueque Pegalajar (Esp) - Youssef El Maimouni (Esp/ Ma) - 


Objectius:

M`ZORA CARAVANE treballa per mantindre i difondre la tradició de tolerància i convivència històrica de les tres cultures en el nord del Marroc: jueus, musulmans i cristians, aportant continuïtat a uns llaços d'amistat i germanor que ens continuen unint, fruit d'una llarga relació en l'àmbit conegut com a cercle mediterrani. 

La importància històrica i patrimonial dels jaciments arqueològics del *Cromlech de M’*zora i del Jaciment de *Lixus en els quals es desenvolupa aquesta iniciativa els confereix un valor afegit. D'alguna manera, els rituals que se celebraven en ells han trobat, segles després, una continuïtat a través d'aquestes trobades transculturals que aporten un nou significant al caràcter simbòlic d'aquests ancestrals monuments megalítics.

Ampliació del projecte a altres països, la Línia Sud-Nord.

Els bons resultats de les primeres convocatòries han servit per a reproduir el projecte en altres latituds. A més del Marroc també es desenvolupa a França (Residència artística Caça d’Or en Le Mes d’Azil i Galeria Vanessa Quanq a París); a Espanya (Octubre Centre de Cultura Contemporània de València, Centre del Carme Cultura Contemporània, Salas Municipales i Museu Florencio de la Fuente a Requena, sales d'exposició d'Utiel, Venta del Moro i Xera a València) o a Bèlgica (Museu L de Lovaina la Nova, dues vegades en la Galeria Triangle Bleu en Stavelot i en la Galeria Rêve de la Louve de Brussel·les), entre altres llocs.

El resultat d'aquest salt continental és la constitució de la Línia Sud-Nord, una proposta artística que reuneix les diverses trobades internacionals, amb l'objectiu de crear una obra-pont unitària, fruit de la relació entre cultures diverses i que ha anat creixent de manera sostinguda durant els últims catorze anys.

Aquesta proposta transfronterera contemporània, és sensible a les necessitats i les urgències del nostre planeta. És també un crit d'atenció des de l'àmbit de la creació que ens convida a reflexionar sobre aspectes com la lliure circulació de les persones, la convivència pacífica entre els pobles, la igualtat de gènere, el respecte al medi ambient o la justícia social.


La programació

Dilluns, 18

El programa arrancarà el dilluns 18 de setembre en el Centre d'Art Modern de Tetuan, on seran rebuts pel seu director Bilal Chrif.

Dimars, 19

En aquest mateix centre es desenvoluparà el dimarts 19 al matí una sessió de treball que amb el nom d'Espai Nomade, reunirà responsables d'institucions culturals d'Espanya i el Marroc del més alt nivell: José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana i Mehdi Zouak, director de l'Institut Nacional de Belles arts INBA-Tetuan. L'objectiu d'aquesta sessió és crear una Residència Nòmada d'intercanvi d'artistes hispà-marroquins, promoguda pel Col·lectiu L'ESPIRAL, ACC. Al costat dels alts càrrecs, intervindran altres especialistes en la gestió artística i cultural com:

  • Ro Caminal, Cineasta, Artista visual, membre de l'associació PLATFORM HARAKAT i vocal de l'equip de residències del Col·lectiu L'ESPIRAL, ACC.
  • Rafael Tormo Cuenca, artista visual, gestor cultural, editor, president de Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló, AVVAC i vocal de l'equip de residències del Col·lectiu L'ESPIRAL, ACC.
  • Karmit Evenzur, Artista visual, mediadora cultural i promotora de la Residència Internacional sobre la BIORREGION EN L'ESTRET DE GIBRALTAR i vocal de l'equip de residències pel Col·lectiu L'ESPIRAL, ACC.
  • José María Davó, conseller cultural de l'Ambaixada d'Espanya a Rabat.

Al final d'aquesta sessió tindrà lloc la primera activitat artística: la *performance *Bodour Llavors, a càrrec de Sandra López i Mamen *Agüera, amb la col·laboració sonora de *Outman *Akjeje.

Finalitzarà el matí una segona sessió de l'Espai *Nomade, que abordarà una revisió crítica dels quinze anys d'història de M’*ZORA *CARAVANE al Marroc i el projecte LÍNIA SUD-NORD, una altra iniciativa d'aquest col·lectiu que impulsa trobades d'artistes a Espanya i en diferents països d'Europa.

En aquesta segona sessió s'uniran als ponents de la primera tres especialistes més:

  • Faissal Cherradi, expert en patrimoni i assessor del Ministeri de Cultura del Regne del Marroc.
  • Scipión Michaut, gestor cultural i creador de l'associació Zanka 90.
  • Natalia Molinos, crítica d'art, comissària i gestora cultural, representant de Casa Mediterrani.


L'activitat de la vesprada es desplaçarà a l'Institut Cervantes de Tetuan, on es farà la presentació pública del XV M’ZORA CARAVANE 2023, a càrrec de:

  • Faissal Cherradi, expert en patrimoni i assessor del Ministeri de Cultura del Marroc, 
  • José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana
  • Emilio Gallego, Artista Visual i director de M’ZORA CARAVANE.


Com a tancament d'aquesta intensa jornada es projectaran dos vídeos presentats per Ro Caminal:

  • Siga of Memory, de 8’, de Abdelaziz Taleb. Fundador i director del Arab mitjana lab project i del Digital Marràqueix festival
  • Hook a boat, de 5’, de Ro Caminal.

Dimecres, 20

Al matí, en el Centre d'Art Modern de Tetuan, es desenvoluparà un Taller d'improvisació col·lectiva en el qual participaran alumnes i alumnes del’INBA al costat dels artistes de les trobades. Les propostes partiran de Natalia Molinos, amb la construcció col·lectiva d'un poema visual; una performance col·lectiva dirigida per Fred Chemama sobre la base del gestógrafo digital i un taller col·lectiu dirigit per un professor del’INBA de Tetuan.


A la vesprada, els artistes participants es desplaçaran al Cromlech de M’zora, on començaran a desplegar les seues intervencions. En aquesta edició participen:


Aziz El Amrani (Ma), Bibiana Martínez (Esp), Diego Arribas (Esp), Emilio Gallego (Esp), Fanny Galera (Esp), Fred Chenama (Fr), Hassan Echair (Ma), Hakim Hallal Mayusi (Mex), Karmit Evenzur (UK), Khalil Belaziz (Ma), Najib Cherradi (NL/Ma), Rafael Tormo (Esp), Safaa Erruas (Ma), Sandra Lopez Rodríguez (Esp), Trijueque Pegalajar (Esp) y dos artistas estudiantes del INBA-Tetuán: Insaf Benali (Ma) y Mohamed Khamaily (Ma).


Acabaran les activitats amb un Taller de Clows obert al públic per a xiquetes i xiquets de la Comuna de Ayacha, dirigit per Khalidl Belaziz.


Dijous, 21


Els artistes acabaran i presentaran al públic les seues accions i instal·lacions entorn del cromlec, on se celebrarà la nit del equinoccio amb un sopar i vetlada musical a càrrec de Birane Wane del Senegal.


Divendres, 22


El programa del divendres es trasllada a l'Institut Cervantes de Larraix, on es desenvoluparan diverses activitats.

Al matí:

  • ESPAI CONNECTA: Estrena del curt sobre el XIV M’ZORA CARAVANE de 2022 a Larraix del vídeo artista Outman Akjeje
  • Posada en marxa fins al 30 de setembre, d'una selecció de vídeos en bucle d'exposicions i trobades anteriors de la Línia Sud-Nord a Espanya i el Marroc.
  • CAFÉ TERTÚLIA LITERÀRIA. La trobada transcultural des de la visió d'escriptors lligats a la diversitat cultural, presentat per Javier Rioyo, director de l'Institut Cervantes de Tànger, cineasta i periodista, amb Mireia Estrada Gelabert, Youssef El Maimouni i Sergio Barce, modera Maribel Méndez, bibliotecària en l'Institut Cervantes de Tànger.

A la vesprada:

  • PRESENTACIÓ PÚBLICA del projecte del XV M’ZORA CARAVANE de 2023. Amb Emilio Gallego, Faissal Cherradi, Abdelalem El Hana, Sergio Barce i Youssef El Maimouni.
  • PROJECCIÓ pel·lícula “La teua boca en els cels” 56’ de Miguel Ángel Nieto. La endiamantada història dels sefardites al Magreb. Coproducció España-Marroc.
  • Performance col·lectiva dirigida per Fred Chemama sobre la base del gestógrafo digital.
  • SOPAR I VETLADA MUSICAL amb Birane *Wane (el Senegal).


Disabte, 23


  • Final de la Trobada. Partida de participants i artistes.


Sobre el Crómlech de Mzora:

En el nord del Marroc, a 15 quilòmetres de Asilah, en la ruta de Larraix, es troba el cromlec de M’zora, el monument megalític més important d'Àfrica.

Datat entre el s. IV i el s. III abans de Crist, la construcció és un túmul de forma el·líptica amb una cambra funerària de 59 metres en el seu diàmetre major i sis metres d'altura en el cim, envoltat per 167 monòlits de diferent grandària entre els quals sobreïx un de quasi sis metres denominat El Uted.

Els historiadors creuen que es va construir per a enterrar a un important rei de la tribu berber mauri, mentre que la llegenda sosté que és la tomba del gegant Anteo, fill de Neptú i Gea, fundador de la ciutat de Tànger, mort en un enfrontament amb Hèrcules.

L'any 82 a. C., segons una narració de Lucio Plutarc, el general romà Quintus Sertorius va excavar la tomba trobant en el seu interior les restes d'un gegant. Veient la veneració que els habitants professaven a aquest sepulcre, va preferir detindre l'excavació, emplenar de nou la tomba i resoldre l'assumpte amb un ritual cerimonial sagrat.

En l'àmbit científic, el debat sobre el motiu que va inspirar la seua construcció continua obert entre els qui sostenen que és una sepultura monumental utilitzada com a espai de culte i els qui defensen el seu caràcter de temple solar.

Més informació sobre les trobades:  http://encuentromzora.blogspot.com/ 

Diego Arribas

Gabinet de comunicació

Col·lectiu L'ESPIRAL, ACC



XIV MZORA CARAVANE 2023





















No hay comentarios:

Publicar un comentario